Energetski pregled i certificiranje

 

Ovlašteni smo od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za:

  • – Provođenje energetskih pregleda zgrada s jednostavnim tehničkim sustavom
  • – Energetsko certificiranje zgrada s jednostavnim tehničkim sustavom
  • – Provođenje energetskih pregleda zgrada sa složenim tehničkim sustavom
  • – Energetsko certificiranje zgrada sa složenim tehničkim sustavom

Energetsko certificiranje novih zgrada je zakonska obaveza od 1. Travnja 2010. Certificiranje se izvodi na temelju glavnog projekta iz kojeg se uzimaju podaci i unašaju u proračun za energetsku učinkovitost pojedine zgrade.


Energetski certifikat je pravovaljan ako se izradi na bazi odobrene projektne dokumentacije, ali u nekim slučajevima ne prikazuje pravo stanje, a razlozi mogu biti:

  • – Projektom su krivo definirani materijali ili način gradnje.
  • – Izvođači koriste lošije materijale od onih definiranih projektom.
  • – Izvođači ne izvode radove po pravilima struke i samim time nastaju greške u konstrukciji zgrade koje utječu na energetska svojstva.
Greške u projektu, odabiru materijala i načinu gradnje postanu vidljive tijekom eksploatacije zgrada. Da bi se smanjio utjecaj lošijih materijala i neadekvatne gradnje, treba usvojiti drugačiji pristup energetskom certificiranju. Danas postoje različite metode energetskih pregleda i mjerenja svih utjecajnih parametara koji utječu na energetsku učinkovitost zgrade.


PRVI u Hrvatskoj koristimo slijedeće postupke ispitivanja pri energetskom pregledu građevina:

Kontrolna mjerenja u zgradama - Energonova

Svrha mjerenja i ispitivanja:

Projektom krivo definirani parametri, loš način izgradnje i odabir manje kvalitetnih materijala krajnjem korisniku postaju vidljivi tek kod samog korištenja zgrade i to najčešće kroz povećanu potrošnju energenata za grijanje/hlađenje, pojavu vlage, oštećenja, itd.

Zbog toga se preporuča vršenje energetskih pregleda kako za vrijeme izgradnje tako i po samom završetku gradnje u cilju otkrivanja eventualnih propusta koji mogu vrlo negativno utjecati na energetska svojstva građevine i na kvalitetu života u tom prostoru.


Obratite nam se s povjerenjem.