Kontrola stanja ležaja motora

Tradicionalni način podmazivanja ležaja određen je vremenskim periodom. Proizvođači preporučaju podmazivanje na temelju sati rada. Kako preporučaju vremenski period tako i količinu maziva.

Koncept podmazivanja u intervalima je taj da se zadržava optimalan rad opreme sprečavanjem da ležaj radi na suho i uzrokuje katastrofalne štete. To je vrlo dobar ‘preventivni’ koncept.


Zašto takav pristup nije dobar?

Tablice podmazivanja određene su u laboratorijskim uvjetima, a čim motor krene u eksploataciju u nekom pogonu, to s bitno drugačiji uvjeti (drugačija snaga, režim rada, itd…).

Postoji ravnoteža koja mora biti pogođena između premalo i previše podmazanog ležaja.graf podmazivanja ležaja - energonova

Graf predstavlja odnos trenja i količine maziva u ležaju

U PRAKSI SU ČEŠĆE KVAROVI MOTORA UZROKOVANI PREVIŠE PODMAZANIM LEŽAJEM, A NE PREMALO PODMAZANIM jer je uobičajeno razmišljanje ” više je bolje” što u ovom slučaju nikako nije bolje.

Zašto se preporuča kontrola stanja ležaja ultrazvukom?

Da bi ostvarili cilj optimizacije opreme, najbolje je znati kada je potrebno podmazati i kada treba stati s dodavanjem maziva u ležaj. Ako ležaj radi ispravno i ne pokazuje nikakve promjene koje bi zahtjevale podmazivanje, ležaj treba pustiti na miru. U suprotnom, ako dolazi do promjena u radu, onda treba primijeniti podmazivanje. Pračenjem stanja ležaja prilikom dodavanja maziva može se odrediti koliko maziva dodati i kada zaustaviti primjenu.

Nemoguće je znati u kojem je stanju ležaj bez praćenja ultrazvučnom kontrolom.

ultrazvučna kontrola podmazivanja - energonova

Graf prikazuje glasnoću ultrazvuka uzrokovanu trenjem.

Lijevi dio grafa – premalo maziva u ležaju (povećano „habanje“)

Srednji dio grafa – optimalno podmazani ležaj (osigurava dug i siguran rad)

Desni dio grafa – previše podmazan ležaj (povećan tlak, temperatura, trenje, ubrzano trošenje)

Kontrola stanja ležaja nije samo praćenje podmazivanja već i izrada baze kontroliranih ležaja i analiza već postojećeg kvara (vanjska staza, unutarnja staza, kuglice, valjci, itd…).

 

Ultrazvučna metoda je idealna za određivanje stanja ležaja.
Ispitivanje ultrazvukom


Obratite nam se s povjerenjem.